Wat houdt MEP in?

In de MEP-week gaan leerlingen uit Nederland en Vlaanderen binnen verschillende rollen aan de slag met een simulatiespel. Er worden twee scholen gekoppeld aan elkaar, die samen verantwoordelijk zijn voor het leveren van een delegatie van twaalf leerlingen. Iedere delegatie vertegenwoordigt zes dagen lang een Europese lidstaat. Nederland, België en Luxemburg zijn uitgesloten, maar verder kiezen de begeleiders de lidstaten, zodat deze een goede afspiegeling vormen van de Europese Unie. Elk lid van een delegatie vertegenwoordigt zijn land in een van de twaalf commissies als Europarlementariër. In deze commissie gaan de parlementariërs aan de slag met een vraagstuk dat is afgeleid van een commissiethema, dat op dat moment speelt binnen de Europese Unie.

Twaalf commissies

In de simulatie zijn twaalf commissies. Elke commissie buigt zich over een actueel Europees vraagstuk. De deelnemers vertegenwoordigen in de commissie hun land. Tijdens de voorbereiding verdiepen de leerlingen zich in de standpunten van ‘hun’ land, ze bedenken wat voor hun land het beste is en ontwerpen voorstellen voor mogelijke oplossingen. In de commissievergadering vindt de beraadslaging plaats. Onder begeleiding van een zorgvuldig gekozen commissievoorzitter wordt al discussiërend toegewerkt naar het formuleren van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. De uiteindelijke oplossingen worden verwerkt in een resolutie.

Slotstuk

In de Algemene Vergadering debatteren de jonge Europarlementariërs onder leiding van het presidium over de twaalf resoluties – die al dan niet worden voorzien van amendementen. Er wordt hier uiteraard nog steeds gewerkt in de commissies als het voorstel wordt gepresenteerd aan de overige parlementariërs. Uiteindelijk volgt de stemming om de resolutie aan te nemen of te verwerpen. Dit gebeurt per land en er zal dus weer meer worden gewerkt met de leerlingen die hetzelfde land vertegenwoordigen.

Wat houdt MEP in?

MEP Noord-Brabant

Het Model European Parliament (MEP) levert een actieve bijdrage om Europa daadwerkelijk tot leven te brengen voor middelbare scholieren. Stichting MEP Noord-Brabant/Vlaanderen laat talentvolle jongeren kennismaken met het complexe proces van Europese besluitvorming. Een simulatie van het Europees Parlement tijdens de MEP-week vormt de opmaat voor een nationale en zelfs internationale conferentie.

Wat doen we? Editie 2025 Terugblik 2024

Ik word deelnemer

Je kunt deelnemen aan MEP als jouw middelbare school zich heeft aangemeld bij de stichting. Iedere school heeft een eigen aanmeldprocedure, dus vraag bij je eigen school na wat de mogelijkheden zijn om deel te nemen.

Neem jij namens jouw school deel? Dan kun je je hier inschrijven.

Aanmelden

Een bijdrage leveren aan MEP 2025

MEP is voor een groot deel afhankelijk van sponsoring (in natura). We zijn altijd op zoek naar faciliteiten, avondactiviteiten en financiële sponsors. Neem hiervoor contact op met het bestuur van MEP Noord-Brabant. Dat kan via het algemene contactformulier of per e-mail, die te vinden zijn op de pagina betuur.

Ook voor andere vragen en/of verzoeken zijn wij natuurlijk bereikbaar.

Deelnemer Begeleider Bestuur Contact

Onze sponsoren